In gesprek met Daycare Festival

Daycare

Zaterdag is de Spoorzone het terrein van Daycare Festival. De eerste editie van het festival vond plaats in de achtertuin, nu trekt de organisatie de binnenstad van Tilburg in. De hoogste tijd dus om te kletsen met Jan, Wouter en Menno over vriendschap, kippenvel en leren van je fouten.

“Guy en ik zijn vier jaar geleden met Daycare begonnen in de achtertuin van ons studentenhuis” vertelt Wouter. “Het was de eerste zomer in coronatijd en we zagen alleen mensen uit onze eigen kringen. We wilden graag wat onbekende mensen ontmoeten en aan elkaar koppelen, dus nodigden we 22 man uit om met ons te komen feesten in de tuin. Dat was zo’n succes dat we het het jaar daarna nog eens hebben gedaan; toen mocht iedereen iemand extra meenemen. Iedere editie groeiden we door, totdat de achtertuin te klein werd.” Het plezier in het organiseren, zorgde ervoor dat Daycare maar bleef groeien. Wouter: “Na een paar keer in de achtertuin hebben we Jan en Menno erbij gevraagd en zijn we voor het eerst naar een externe locatie verhuisd.”

"Om dit evenement zo te zien groeien, en om dat samen met vrienden te mogen doen, dat is zo fantastisch.”

Student af

Die verhuizing resulteerde in twee geslaagde Daycare edities bij de Noorderplas. Nu neemt het festival een grote sprong en groeien ze door naar de Spoorzone. Menno: “Het festival is nu groter gegroeid dan onze eigen kringen. Waar het eerst nog als een besloten feest aanvoelde, waarmee we onze vrienden bereikten en die paar honderd mensen die ons op Instagram volgden, zijn we nu bezig met campagnes op social media en offline campagnes in de stad.” Ook in het concept heeft Daycare stappen gezet: “Bij de vorige edities was alles inbegrepen", vertelt Wouter. “Als je een kaartje kocht, zat daar ook voor de hele dag onbeperkt drinken bij bijvoorbeeld. Dat doen we nu niet meer. Deels omdat de tickets te duur worden op die manier, maar ook omdat we denken dat je daarmee ook een studentikoze sfeer uitstraalt.” Menno: “We zijn geen studentenfeest, ons publiek heeft een gemiddelde leeftijd van 27 jaar.” Jan: “We richten ons juist op de doelgroep net-werkenden.”

DaycareFestival-Sfeer-72 (1)

intiem en toegankelijk

Ondanks de groei in bezoekers en locatie, moet Daycare festival nog altijd aanvoelen alsof je de achtertuin van je beste vrienden binnenloopt. “We proberen het festival intiem te houden, dat vinden we belangrijk. We horen ook van bezoekers dat ze dat zo leuk vinden aan Daycare”, vertelt Menno. Jan: “Daar hoort ook een specifieke muziekkeuze bij. We programmeren nu voornamelijk house en hardhouse. De muziek is vrij toegankelijk en herkenbaar, dat vinden we belangrijk.” Menno: “We stellen onszelf vaak de vraag: ‘is dit Daycare?’ als het antwoord nee is, dan doen we het niet. Het is een bepaalde sfeer die we neer willen zetten, die wij zelf goed voor ogen hebben. We nemen alle besluiten daarin ook met z’n vieren. Als één niemand het niks vindt, dan doen we het niet.” Jan: “In de toekomst willen we als organisatie ook iedereen een expertise geven, in plaats van alles met z’n vieren te bepalen. Dat is leuk en je leert veel op alle vlakken, maar het werkt niet altijd het meest efficiënt op deze manier.” Wouter vult aan: “Misschien kunnen we er ook nooit echt helemaal vanaf stappen, we vinden het allemaal veel te leuk om ons overal mee te bemoeien!”

DaycareFestival-Sfeer-60 (1)

Kippenvel

De vier hebben allemaal geen achtergrond in de evenementenwereld, maar ontdekten door de jaren heen de passie voor het organiseren. Wouter: “Daycare is echt ons kindje. Om dit evenement zo te zien groeien, en om dat samen met vrienden te mogen doen, dat is zo fantastisch.” Menno: “Op zo’n dag zelf, als je dan over de schouder van de dj meekijkt, dan krijg ik gewoon kippenvel. Dan heb ik verder niks nodig, dat is zo mooi om te zien.” “We willen het iedere keer nog groter en beter aanpakken", vertelt Jan. "Mensen verrassen met nieuwe dingen die we hebben bedacht. Dat we zoveel mensen bij elkaar kunnen brengen en een leuke dag bezorgen, dat geeft ook enorm veel voldoening.”

Een Tilburgse community

Om de fijne kneepjes van het festivalvak te leren, zochten de vier contact met andere organisatoren in de stad. “Het is superfijn om te merken dat er zoveel mensen zijn die met ons om de tafel willen voor tips of hulp”, vertelt Jan. “Daar hebben we echt veel van kunnen leren in het organiseren van deze editie.” Wouter: “Maar ook collega’s en vrienden van ons hebben ons veel geholpen. Met de opbouw van het terrein, of met de vormgeving. En de kringen om ons heen delen ook mee in alles wat we doen. Heel veel mensen dragen het festival een warm hart toe.” Is dat dan wat Daycare zo uniek maakt? Menno: “Ja, misschien wel! We hebben een soort kleine community nu.” 

Daycare festival vindt plaats op zaterdag 10 augustus in de Tilburgse Spoorzone. Er zijn nog tickets! Check daarvoor de website of volg ze op Instagram om op de hoogte te blijven! www.daycarefestival.nl

Daycare sfeer
Daycare Festival avond
Daycare close up
Daycare 4
Daycare sfeer 2